Wat is er meer Hollands dan kaas? Er komen steeds meer initiatieven om voedingswaren uit te printen, dus spreekt het bijna voor zich dat in Nederland de kaas uit de printer gaat rollen. Helaas kun je nog geen kaas filament bestellen, maar als het aan de Universiteit van Wageningen en FrieslandCampina ligt zal dat niet meer lang duren.
Gezonde kaas
Een nadeel van kaas is het hoge vetgehalte en de cholesterol verhogende factor als je teveel kaas eet. De belangrijkste stof, die kaas maakt tot wat het is, heet natriumcaseïnaat. Door deze grondstof te printen kun je kaas maken. Dat is niet het enige ingrediënt, de vloeistof die door de printer gaat zal ook moeten uitharden, daar zijn toevoegingen voor nodig. Deze manier van produceren biedt mogelijkheden voor verschillende samenstellingen, smaken etc. Of we dan nog van ‘natuurlijke’ kaas mogen spreken is een ander verhaal.
Hoe wordt normale kaas gemaakt?
Een stuk oude kaas ligt maandenlang te rijpen op de plank om de textuur en smaak te krijgen die we allemaal kennen. Deze rijping zal bij print kaas niet nodig zijn. Er zijn overigens ook zachte kazen zoals mozzarella en roomkaas die ook niet gerijpt worden.
De koe blijft belangrijk
Omdat natriumcaseïnaat gewonnen wordt uit melk blijft de koe een belangrijke speler, ook in 3D geprinte kaas. Daarmee is print kaas geen alternatief voor mensen die geen zuivel producten tot zich nemen waaronder veganisten. Wel kan deze kaas lactose vrij geproduceerd worden wat mensen met een allergie kan helpen. Naast kaas worden andere zuivelproducten zoals boter uiteraard ook van melk gemaakt. En een vleesvervanger zoals Valess wordt ook gemaakt op basis van melk. Ondanks de opkomst van de 3D food printer kunnen de koeien voorlopig nog niet met pensioen.