Toekomst van 3D printen in de komende 10 jaar

Andy Middleton is de Senior Vice President en General Manager bij Stratasys, één van de grootste fabrikanten van 3D printer apparatuur in de wereld. Hij heeft deze industrie de laatste vijf jaar zien uitgroeien van een vrijwel onbekende bedrijfstak tot een bloeiende industrie die bij velen bekendheid geniet. Ook ziet hij de aandacht van de media waarbij de vraag opkomt wat er nu eigenlijk (on)mogelijk is?

Toekomst van 3D printen: Groeisectoren

Hij ziet drie voornaamste sectoren waarin 3D printing zich zal gaan ontwikkelen in de komende tien jaar. Als eerste het maken van prototypes, deze sector beslaat op dit moment al 80% van de klanten en ondervindt nog steeds een enorme groei. Daarnaast de consumentenmarkt, dat al meer dan 300 miljoen dollar aan omzet maakt en de komende tijd tot wel 50% per jaar kan groeien. De derde sector kan wel eens de toekomst van 3D printen vormen; “additive manufacturing”. Daarbij wordt 3D printen gebruikt om voorwerpen en onderdelen voor eindgebruikers te fabriceren. Als integraal onderdeel van het productieproces naast de traditionele productiemethodes.

Prosumers worden een belangrijke factor

Tussen consumenten en professionals zullen de prosumers een belangrijke factor gaan vormen. Ze maken prototypes, bijvoorbeeld op een goedkopere Makerbot en gaan later naar professionele machines zoals die van Stratasys. Op dit moment zijn de meeste gebruikers dan ook behoorlijk technisch onderlegd, Middleton twijfelt of de eindgebruiker, de “thuisprinter” snel gemeengoed zal worden. Dan zal met name de software veel eenvoudiger moeten worden. Dat zal waarschijnlijk langer gaan duren dan vijf jaar. Echter over tien jaar zou 3D printen voor de massa wel eens werkelijkheid kunnen zijn.

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.