Hoe 3D printing impact maakt in jouw directe leefomgeving

Kijkend naar het nieuws van de afgelopen maanden horen we steeds vaker over 3D printing. Deze technologie begint eindelijk vorm te krijgen, waarna ze zich kan presenteren jegens het grote publiek. De komst van de 3D printer is inmiddels alweer dertig jaar geleden, maar nu pas (dankzij een knap staaltje marketing) zien we de effecten terug in het dagelijks leven. In dit artikel gaan we stapsgewijs in op de impact van 3D printing op ons dagelijks leven.

1. Van consument naar producent

Eén van de belangrijkste stappen die het resultaat zijn van de 3D printing technologie is het feit dat je als consument meer macht krijgt. Door zelf producten te bedenken en produceren ben je minder afhankelijk van multinationals en bedrijven. Daarnaast laat het ook een geheel nieuwe ruimte open voor consument-ondernemers die hun producten gaan aanbieden aan andere consumenten. Dit kan zijn in een tastbare manier, maar ook in de vorm van 3D-modellen die online te downloaden zijn.

Dit gaat tevens ook op voor het gebruik van alledaagse producten. Wanneer je een nieuwe IKEA-kast in elkaar schuift, bijvoorbeeld. Mocht er plotsklaps een onderdeel ontbreken, dan kan dit eenvoudig via het internet worden gedownload en geprint. Dit scheelt weer een autorit en bezoek aan de firma. Dit voordeel gaat ook op voor duizenden andere producten.

2. Beter voor het milieu door kortere logistieke procedures3d-printen-logistiek

De 3D printer zorgt ervoor dat de logistieke procedures een stuk minder gecompliceerd zijn. Zo is er geen bezoek meer nodig aan een winkel en worden de producten direct bij de consument gecreëerd. Dit heeft voordelen voor het milieu, maar ook voor de consument die hierdoor direct het product in huis heeft.

3. De invloed op de gezondheidszorg

3D printing laat niet alleen haar sporen na in de consumenten goederen. Zo wordt de 3D printer ook gebruikt om in ziekenhuizen te assisteren bij operaties. Verder zal de 3D printing technologie binnenkort op andere manieren gaan assisteren in ziekenhuizen en onderzoek faciliteiten, zoals het 3D printen van bacteriën en lichaamsdelen. Nu al worden er diverse protheses uitgeprint.

4. Huidige implicaties van de 3D printer

Het enige wat de huidige stand van de technologie op dit moment tegenhoudt is de printsnelheid. Bij consumenten 3D-printers ligt deze snelheid namelijk vrij laag. Er zijn daarom steeds meer bedrijven bezig om de 3D printer snelheid op te voeren. Binnenkort zullen er 3D printers beschikbaar zijn die met een hoge snelheid grote objecten kunnen printen. Dan zullen de mogelijkheden eindeloos blijken, voor iedere consument.

Een bijdrage van: Thomas ten Hacken, 3D-printergids.nl

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.