9 trends volgens Forbes

forbes-3d-printenForbes is een zakentijdschrift uit de Verenigde Staten dat is opgericht door B.C. Forbes. Het tijdschrift is vooral bekend door de lijsten die het ieder jaar samenstelt. Zo is er een lijst met de rijkste mensen van de wereld, waarbij minimaal $ 1 miljard als vermogen benodigd is voor een notering. Het invloedrijke zakenblad heeft nu zijn licht laten schijnen over de toekomst van 3D printen. De Forbes kenners dichten 3D printen een belangrijke positie toe in onze nabije toekomst en hebben de 9 belangrijkste 3D printing trends op een rij gezet.

 

 

1. Flexibele fabrieken. Een eerste belangrijke ontwikkeling is volgens hen de industriële toepassing ervan. Dit houdt in dat onderdelen daadwerkelijk geprint gaan worden. Productielijnen worden steeds flexibeler en kunnen enorm snel inspelen op de vraag.

2. Levens redden. Ten tweede gaat 3D printen levens redden door de ontwikkeling van medische implantaten die per persoon op maat kunnen worden ontwikkeld. Er zijn ook ontwikkelingen aangaande geprinte organen, maar dat is vooralsnog toekomstmuziek.

3. Producten op maat. 3D printen gaat vooral over gepersonaliseerde producten. (Web)winkels kunnen daardoor steeds beter inspelen op de vraag. Denk bijvoorbeeld aan oordopjes die perfect in jouw oor passen. Prijzen van op maat gemaakte producten zullen steeds beter kunnen concurreren met standaard producten.

4. Boost voor innovaties. 3D printen wordt de dragende kracht achter innovatie. Innovatie van producten zal versnellen omdat 3D printen dé manier is om snel prototypes te maken en te testen. Een prototype van een auto kan bijvoorbeeld tot in de nauwkeurigheid op schaal worden nagemaakt, om vervolgens direct getest te worden.

5. Start-ups door 3D printing. Ten vijfde gaat er nog een fundamentele verandering komen: er worden nieuwe business models bedacht. Dit houdt in dat bedrijven dingen gaan doen met printers die we ons nog niet eens voor kunnen stellen! 3D printing techniek is nu al de core business van vele start-ups.

6. 3D printshops. Deze ontwikkeling is in lijn met de zesde voorspelling van Forbes; namelijk dat er steeds meer 3D printshops geopend gaan worden. Deze winkels zullen een steeds belangrijkere rol spelen in het fysieke gedeelte van 3D printen. Retailers zullen hun aandacht verleggen van het product naar het design. Je kan vervolgens je gekochte item ophalen in één van de 3D printshops. Pakketservice wordt daarmee wellicht overbodig.

7. Intellectuele eigendom. Het gaat echter ook een debat veroorzaken over wat precies wel en niet mag en van wie de rechten op het product uiteindelijk zijn. Copyright wordt belangrijker dan ooit. Net zoals downloadsites de muziekindustrie overhoop hebben gegooid, zullen Philips en Samsung de Pirate Bay’s van de toekomst aanklagen om intellectuele schending.

8. Onbegrensde mogelijkheden voor techniek. Nieuwe producten met magische eigenschappen zullen ons doen watertanden. 3D printers kunnen straks op nano-schaal elektronica printen. Daardoor zullen de mogelijkheden van onze techniek duizelingwekkend stijgen en huidige producten doen verbleken.

9. ‘Mama, kijk eens wat ik heb gemaakt!’ Ten slotte gaan 3D printers de jeugdigen onder ons fundamenteel beïnvloeden. De eerste basisscholen en middelbare scholen hebben ondertussen al een 3D printer aangeschaft voor vakken zoals techniek en handenarbeid. Het zal niet lang duren voordat kinderen hun eerste 3D printer in huis krijgen. Vanuit een breder perspectief gezien houdt dit in dat kinderen veel meer zullen leren over het ontwikkelen van designs, printen van 3D objecten en ten slotte over samenwerken in de digitale wereld.

Al met al is Forbes ervan overtuigd dat 3D printen de wereld zal veranderen.

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.