3D printen wordt mainstream

Het wordt steeds normaler om een 3D printer te zien op een school, universiteit of kunstacademie. Sinds kort worden 3D printers ook gebruikt in fabrieksprocessen. Airbus heeft bijvoorbeeld onlangs duizend geprinte onderdelen geproduceerd voor hun nieuwste modellen vliegtuigen. Dit is een goed voorbeeld van de opmars van de 3D printer in productieprocessen over de hele wereld. Zo is een 3D printer niet alleen meer handig voor het snel maken van prototypes, maar kunnen er ook echte onderdelen mee worden gefabriceerd. Volgens experts komt dit door een verhoogd bewustzijn van de techniek. Zo weten ondertussen de meeste mensen in Nederland wel wat een 3D printer kan doen en hoe die toegepast kan worden. Sterker nog, Nederland is één van de leidende landen als het aankomt op de techniek voor 3D printers. Ook landen als de Verenigde Staten, Rusland en Italië zijn voorlopers als het om de 3D printing techniek gaat.

3D printen vs traditionele productiemethoden

Een 3D printer kan bepaalde obstakels overwinnen die van toepassing zijn op een traditioneel productieproces. Zo kunnen er bijvoorbeeld snel aanpassingen aan het ontwerp worden gemaakt. Het uiteindelijke product past zich aan en kan snel nieuwe functionaliteiten vergaren. 3D printers worden steeds goedkoper maar ook de productiekosten van 3D geprinte objecten dalen. Zo zal de 3D printer een steeds grotere concurrent worden voor traditionele productieprocessen, welke naast de productiekosten, ook te maken hebben met transportkosten.

3D printen in Medische sector

Als het gaat over toepassingen van 3D printers, dan heeft men het vaak over de medische sector. Mensen met een bepaalde aandoening aan het oog hebben bijvoorbeeld baat bij een implantaat die in het oog moet worden geplaatst. Als een implantaat van te voren op maat kan worden geprint met een 3D printer, dan hoeft het implantaat tijdens de operatie niet te worden aangepast. Dit vermindert het risico van complicaties en leidt zo tot een betere gezondheidszorg. Een nog spannendere toepassing is het maken van een “exoskelet”. Dit is een soort pak dat iemand kan helpen om sneller of sterker te zijn. Zo zijn er nu al 3D geprinte kunstmatige armen die kinderen met spieraandoeningen helpen met het optillen en vastpakken van dingen.

3d-printen-mainstream3D printen vs de IKEA

Merken we ook wat van de techniek in ons huis? Dat ziet er wel naar uit. 3D printers worden namelijk steeds geschikter bevonden om unieke meubels mee te creëren. De Big Rep One bijvoorbeeld, heeft een groot genoeg printoppervlak om meubels te printen. De 3D printer kan printen in een aantal materialen, waaronder plastic, nylon maar ook Laywood, een printbaar materiaal dat eruit ziet als hout. Bovendien kan deze manier van meubels produceren zeer efficiënt zijn. Je kiest of ontwerpt je meubel online en laat het printen bij de printshop in jouw stad. Dat scheelt transportkosten en belast het milieu minder.

3D printen mainstream?

3D printen raakt steeds meer ingeburgerd in verschillende branches. Naarmate de techniek zichzelf ontwikkeld, wordt het steeds meer een geaccepteerd alternatief voor traditionele productiemethoden. Volgens de bekende Hype Cyclus van Gartner is 3D printen binnen 5 tot 10 jaar een mainstream technologie, zoals de PC en smartphone.

3d printen cyclus

3D printen cyclus (Bron: www.gartner.com 2014)

 

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.