Maanbasis 3D geprint door Europese robots

Volgens de ESA (European Space Agency) is het mogelijk om een complete maanbasis te printen. Er komt geen mens meer aan te pas, twee robots uitgerust met een 3D printer en uiteraard een flinke “cartridge” er bovenop zorgt voor het gehele proces. Denk aan Wall-E met een 3D printer op z’n rug.

3D print technologie maakt creatie maanbasis realistisch

Door gebruik te maken van een structuur die lijkt op de botstructuur van vogels kan met een minimum aan materiaal een maximale belasting worden gegarandeerd. Bovendien is 90 procent van het benodigde materiaal afkomstig van de maan zelf! Volgens de ESA is dit theoretische plan binnen 40 jaar ook daadwerkelijk uit te voeren.

3d geprinte Maanbasis

Maanbasis impressie

Op dit moment werken de internationale ruimtevaartorganisaties steeds nauwer samen om projecten te realiseren. Deze techniek kan daarbij een grote rol spelen. Het logistieke vraagstuk wordt hiermee een stuk eenvoudiger omdat er ter plekke met aanwezig materiaal gebouwd, of beter gezegd geprint kan worden.

Maanbasis locatie bekend: Shackleton city

De locatie is al bekend, bij de Shackleton krater aan de zuidpool van de maan. Dit was al eerder gekozen door NASA als de ideale locatie voor een maanbasis waar mensen konden verblijven omdat hier de meeste zonne-energie beschikbaar is.

Het is van groot belang dat de basis sterk genoeg is om onder de omstandigheden van de maan overeind te blijven en bescherming te bieden aan de toekomstige bewoners. Denk hierbij aan straling en temperatuurverschillen. De maan heeft niet dezelfde bescherming die de atmosfeer van de aarde biedt. Het materiaal om deze huisvesting te bouwen komt van maanstof waar door twee 3D print robots een soort cement van wordt gemaakt.

Robot 3D Printer

Robot Printer

 

Dit is niet de eerste keer dat ruimtevaartorganisaties 3D printing inzetten om ruimtetechnologie te realiseren. Afgelopen september begon het internationale ruimtestation te werken met een hoogwaardige 3D printer. Daarmee worden gereedschappen voor astronauten geprint.

In de onderstaande video kun je zien wat de plannen zijn en hoe de print robots te werk gaan.

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.