Student ontwerpt goedkope lever

Jan Sylwester Witowski studeert in Polen aan de medische universiteit. Hij bedacht een nieuwe manier om goedkope 3D modellen van organen te printen ter voorbereiding van complexe operaties. Op basis van zijn bevindingen wordt het mogelijk een lever te printen voor 150 dollar aan materiaalkosten, ruim op tijd voor de operatie.

Lever resultaat

Onderzoek op maat

Bij een operatie aan de vitale organen wordt vooraf de situatie grondig bestudeert alvorens de patiënt op de operatietafel te plaatsen. Met CT scans kan de anatomische structuur van een orgaan gevisualiseerd worden. Om een letterlijk tastbaar object te maken, worden zeer kostbare 3D printers gebruikt die in meerdere kleuren kunnen printen en met diverse materialen. Dit proces kost veel tijd is ook zeer kostbaar. Witowski ging op zoek naar een goedkopere werkwijze.

Lever Model

Budget ziekenzorg

Het virtuele model van de CT scan werd met Blender, Meshmixer en Cura software omgezet naar een standaard STL bestand. Dit model werd vervolgens in meerdere fasen uitgeprint met een Ultimaker 2+ 3D Printer. Hij moest 6 afzonderlijke prints maken, het totale proces nam zo’n 72 uur in beslag. De totale kosten komen uit op minder dan 150 dollar. Veel goedkoper dan een soortgelijk model op basis van industriële apparatuur en software.

Lever Onderdelen

Gebruiksvriendelijk en snel

Naast de kosten is de gebruiksvriendelijke software ook een groot voordeel; je hoeft geen beroep te doen op een klein team specialisten. Er wordt ook veel tijd bespaard, het complete proces nam namelijk 160 uur in beslag. Dat lijkt wellicht veel, maar dit model van de lever was 5 dagen voor de ingreep beschikbaar bij het chirurgie team, ruim op tijd voor een gedegen voorbereiding.

Innovatieve studenten als Witowski zijn in staat buiten de gebaande paden te treden, en verder te kijken dan de bestaande middelen die beschikbaar zijn in het ziekenhuis. Hij heeft zijn project vastgelegd in een handleiding voor medische professionals waarmee kosten kunnen worden bespaard, en levens worden gered.

 

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.