Sportschoenen uit de printer met Under Armour

underarmourDe fabrikant van sportschoenen Under Armour is niet de eerste met een schoen uit de 3D printer. Ze zijn wel de eerste die een andere technologie hebben bedacht om betere sportschoenen te ontwikkelen voor gewichtheffers. Terwijl andere 3D print schoenen een interessant uiterlijk hebben, zijn ze niet altijd comfortabel om te dragen. Dankzij de software van Autodesk en een 3D printer komt de ideale schoen voortaan uit de printer.

Niet volledig geprint

Hoewel het ontwerp van de schoen doet voorkomen dat de hele schoen geprint is, mede door het patroon van de bovenkant, wordt alleen de middenzool met de 3D printer vervaardigd. Een probleem met normale sportschoenen is de verhouding tussen balans en veerkracht. Als de veerkracht hoger wordt neemt de balans af. Bij gewichtheffen is een stabiele positie van groot belang. Door een heel specifieke structuur te ontwerpen kun je een zool maken die veel meer stabiliteit biedt.

Autodesk Withinschoen1

Normaal gesproken worden schoenen ontworpen met 3D software en op basis van uiterlijk. Bij deze middenzool wordt gebruik gemaakt van een nieuw software pakket van Autodesk genaamd Within. Met deze software is het mogelijk diverse eigenschappen in te geven zoals demping, gewicht, omvang en andere kenmerken waarna de software de ideale structuur ontwerpt. In feite is de structuur van deze zool dus ontworpen door de software.

Zolang de voorraad strekt

Op dit moment verkoopt Under Armour slechts 96 paar van deze schoenen voor een verkoopprijs van 300 dollar. In feite is het een prototype, omdat het printen lang duurt is er gekozen voor een beperkt aantal schoenen. Als dit nieuwe concept aanslaat zullen er vast meer gemaakt worden. Vanwege de ingewikkelde structuur is deze schoen niet zomaar in massaproductie te fabriceren. Dit soort “generatieve” technologie om structuren te ontwerpen wordt ook toegepast op medisch vakgebied voor onder andere implantaten.

3d print sportschoen

 

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.