Sculpteo Fiets uit een 3D Printer

Sculpteo is een 3D Print bedrijf waar je objecten kunt uploaden en laten printen in een materiaal naar keuze. Zelfs metaal en zilver behoort tot de mogelijkheden. Om te demonstreren wat er mogelijk is met 3D Printing besloten Alexandre d’Orsetti en Piotr Widelk het “Sculpteo Bike Project” op te starten met als uitdaging een fiets uit te printen! Weliswaar in losse onderdelen, maar dat maakte de uitdaging er niet minder om. Om de fiets in praktijk uit te testen hebben ze een rit van duizend kilometer gemaakt, van Las Vegas naar San Francisco.

Fiets onderdelen

(Bijna) helemaal uit de printer

Sculpteo beweert dat de fiets compleet geprint is om vervolgens een regel later te melden dat 70% van de onderdelen is geprint met hun eigen apparatuur. Een beetje verwarrend dus, maar vooruit. De modellen zijn ontworpen in de nieuwe design tool genaamd Sculpteo Studio. Het project kwam tot stand, en werd uitgevoerd in een periode van slechts zeven weken. De nieuwe materialen in het Sculpteo arsenaal zijn prominent aanwezig zoals metaal met DMLS laser snijden en CLIP resin 3D Printing.

Route

De Transformer fiets

Een groot voordeel van 3D Printing voor een fiets is de optie het ontwerp verder te verfijnen. Wanneer een onderdeel niet helemaal goed functioneert kan deze worden aangepast en verschijnt er een nieuwe versie uit de printer. Omdat je deze materialen niet op een thuisprinter kunt gebruiken is het ideaal van zelf onderdelen printen nog niet voltooid. Het is dan ook een project van een printing onderneming. Het is indrukwekkend dat een bedrijf zonder ervaring in fietsen maken, zo snel een fiets op de baan heeft die ook daadwerkelijk goed functioneert. De fiets kost ongeveer 4000 euro en is daarmee nog geen concurrent voor de reguliere fietsindustrie. Het is wel een veelbelovend voorbeeld waarin wordt bewezen dat 3D Printing daadwerkelijk geschikt is voor eindproducten met verschillende materialen, en niet alleen voor rapid prototyping en kleurrijke kunststof fluitjes.

 

 

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.