3D printen in de bieb is de nieuwe trend

De prijzen van 3D printers dalen snel, maar voor velen is de technologie nog net een stapje te ingewikkeld. Bovendien duurt het nog te lang om een print te maken. Gelukkig zijn er een aantal dienstverleners die 3D modellen op bestelling kunnen printen. Ook bibliotheken spelen nu op deze trend in.

3D Printer in Bibliotheek

3D Printer in Bibliotheek

De Bieb als gangmaker

Het is niet zo vreemd dat bibliotheken 3D printers aanschaffen. Ze hebben altijd al een taak vervult van dienstverlening dat voor het grote publiek te duur is of niet interessant genoeg is om zelf in huis te halen. Als een boek uit is ben je er vaak wel klaar mee. Voor mensen die niet veel papier printen kun je in de bieb per pagina printen. Voor mensen zonder computer en/of internet kun je vaak gratis online surfen in de lokale bibliotheek. En nu is 3D printing in de bieb de nieuwe trend.

Amerikaanse bibliotheken gaan voor 3D

In Amerika zijn er al een aantal bibliotheken die 3D print services aanbieden. Op de Universiteit van Reno bieden ze 3D printing mogelijkheden aan voor de studenten. De bibliotheek is daar de plek met de ruimste openingstijden en daarmee uitermate geschikt voor deze dienst. Ook buiten Universiteiten zie je steeds meer printers opduiken in lokale bibliotheken.

Hollands Glorie in 3D

In Nederland staan de ontwikkelingen ook niet stil, de Bibliotheken Zwartewaterland en Kop van Overijssel hebben via een subsidieaanvraag budget gekregen om 3D printers te plaatsen. Ze vinden dat deze technologie een maatschappelijk belang vertegenwoordigd en daarmee biedt het een passende aanvulling op het huidige aanbod.

LelystadDronten

 

De bibliotheken van FlevoMeer besteden ook veel aandacht aan 3D printing op de locaties van Lelystad en Dronten. Je kunt het BiblioLab bezoeken waar je verschillende types printers kunt bekijken en gebruiken, van een T-shirt printer tot een 3Doodler filament pen.

Bibliotheken zijn rap op weg het suffe imago met stoffige boeken af te schudden. Ze gaan mee met de tijd en lopen op het gebied van 3D printing zelfs voor op de rest van de maatschappij. Misschien wordt het weer eens tijd om jouw lokale bibliotheek te bezoeken.

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.