3D printen in het onderwijs

Op de vakschool Sint Lucas worden leerlingen opgeleid voor beroepen op creatief gebied. Daarvoor wordt een divers aanbod van opleidingen op het gebied van creativiteit, techniek en ondernemen aangeboden. Vanwege het innovatieve karakter experimenteren ze daarom met de nieuwste technologie tijdens de opleiding.

Ze werken bijvoorbeeld al jarenlang met een laser cutter die met verschillende materiaalsoorten overweg kan. Ze beschikken ook al drie jaar over een 3D-printer. De printer bleek zo populair dat studenten de machine lang voor gebruik moeten reserveren!

3D printers introduceren in de klas

Er zijn veel kleine ondernemingen die binnen Sint Lucas werken voor bedrijven en daar is het al heel normaal om de 3D-printer te gebruiken.

Het gaat niet eens zozeer om de kosten van de machine, het is belangrijk dat zowel de docenten als de directie het medium ondersteunen. Het is geen speelgoed, het is een innovatief middel om een doelstelling te bereiken. Het lesprogramma moet hierop worden aangepast en er is aanvullende training nodig. Het is zeker niet eenvoudig om te werken met 3D software.

Je kunt met deze machines nieuwe leermethodes toepassen. Diverse vakgebieden worden hiermee bij elkaar gebracht waarmee de interactie en innovatie verhoogd wordt.

Valkuilen van 3D Printers in het onderwijs

Het is mogelijk dat studenten de traditionele werkwijze links laten liggen en alleen nog gebruik maken van de 3D printer technologie. Waarom een model op schaal maken als je het kan printen?

Echter ervaart het Sint Lucas meer voordelen dan nadelen. Ontwerp en resultaat is dichterbij elkaar gekomen en er is meer ruimte voor vernieuwing. Bijvoorbeeld ‘reverse-engineering’ waar echte voorwerpen gescand worden en na aanpassing in de computer opnieuw geprint wordt in 3D. Hiermee wordt een schaalmodel overbodig.

De verwachting is dat 3D printen in het onderwijs steeds normaler wordt. Het is een interactieve manier van lesgeven waarbij praktijk en theorie bij elkaar komen. Bekijk hier de video over hoe 3D printers op een creatieve manier worden gebruikt in de klaslokaal.

3D printen in het onderwijs

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.