Mode loopt altijd een stap voor op de rest van de samenleving, ook met 3D-printing. Je kunt allerlei soorten objecten printen zoals sieraden, brillen, wapens, miniatuur gebouwen, en zelfs een camera om de 3D prints vast te leggen… Ontwerpers geven daar een creatieve en originele draai aan, objecten worden kunstwerken. Voorheen was men gebonden aan plastic prints, nu kunnen ook andere materialen worden gebruikt zoals vloeibaar metaal. Dit biedt nieuwe mogelijkheden aan de fashion industrie.
3D printen in de mode industrie
Het probleem is de bescherming van het ontwerp. Kleding uit een fabriek is nog enigszins te beschermen, als het uit een printer komt rollen kan iedereen doodeenvoudig ontwerpen dupliceren. Zijn zelf ontworpen 3D bestanden eigenlijk wel beschermd eigendom? Volgens advocaat Evert van Gelderen, specialist op het gebied van intellectueel eigendom en mode, wel degelijk!
‘Wanneer je een ontwerp van een ander bezit, en dat zonder toestemming gaat dupliceren spreek je van een inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten. De regelgeving kan internationaal wel verschillen. Waar je in het ene land een beroep kunt doen op auteursrecht, zal je in een ander land vallen onder modellenrecht.’ Van Gelderen geeft dan ook aan dat de situatie van intellectueel eigendom in het buitenland een ingewikkeld verhaal is.

Creaties van Iris Van Herpen tijdens de Spring/Summer 2012 Haute Couture collection show.
3D printen in de fashion omarmen
Mode ontwerpers kunnen plagiaat tegengaan door de 3D ontwerpen te beveiligen middels digitale watermerken. Dat is de verantwoordelijkheid en uitdaging voor de modemerken. De muziekindustrie en filmindustrie kennen dit probleem al langer. Een populaire titel wordt binnen de kortste keren ontelbare keren gedownload. Hoewel de modewereld dit vaak als een bedreiging ziet kunnen ze dit gegeven ook omarmen en gebruiken in hun eigen voordeel. Ze kunnen bijvoorbeeld ontwerpen in licentie geven en zo op legale wijze mode verspreiden. Overigens zal het zonder de originele digitale bestanden moeilijk zijn om ingewikkelde ontwerpen na te maken.
Voorlopig zijn de meeste 3D-ontwerpen nog behoorlijk ondraagbaar, maar wie weet downloaden en printen we in de toekomst onze hele garderobe bij elkaar!