De 3D-printer en de impact op de medische sector

3D-geprint hartIn steeds meer (internationale) ziekenhuizen zijn de majestueuze dozen te vinden, 3D-printers worden ze genoemd. Voor een hoop consumenten, en dus ook patiënten, blijven de toepassingen van deze printer onbekend. Leuk voor een telefoonhoesje of het maken van een 3D-beeldje van jezelf, toch? Dit terwijl de printer de ene naar de andere revolutie binnen de medische sector teweeg brengt. Steeds meer patiënten kunnen geholpen worden door deze technologie, in verschillende vormen van geneeskunde.

Wat is er mogelijk met de 3D-printer?

Momenteel zijn er honderden experimenten uitgevoerd met de 3D-printer, waaronder het printen van protheses en het maken van schedels en kraakbeen. Waar houdt het op, is de vraag die patiënten beter kunnen stellen wanneer het aankomt op 3D-printing. Tijdens diverse operaties wordt er bijvoorbeeld van tevoren een 3D-model gemaakt van het orgaan in kwestie, met behulp van diverse camera’s en detectieapparatuur. Vervolgens komt er op basis van deze gegevens een 3D-model uit de printer gerold die zal helpen bij de preparatie van de operatie.

Doctoren kunnen met behulp van het model gemakkelijker detecteren waar de fout in het orgaan zit, of waar aanpassingen gedaan dienen te worden. Hierdoor is er minder voorbereiding nodig en is de operatie sneller bewerkstelligt. Tegelijkertijd gaan hierdoor de kosten van de operatie, en dus de gezondheidszorg, omlaag.

3D-printing wordt massaal in het zonnetje gezet

3D-printing staat zowel in een positief daglicht bij patiënten als zorgverzekeraars. Juist om deze reden wordt er zoveel geëxperimenteerd en geïnvesteerd in de 3D-printing technologie. Onze partner 3D-printergids rapporteert wekelijks over medische doorbraken die met behulp van 3D-printers worden bereikt. Kijkend naar het overzicht zijn er in de afgelopen maand al tientallen doorbraken te zien, van hypotheses tot het printen van schedels en organen. De ontwikkelingen zullen zich alleen maar exponentieel verder laten groeien door de hoge investeringsgraad en de stimulans van consumenten en overheden.

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.