Vandaag printen we een… brug!

Het is tegenwoordig heel normaal om logo’s, poppetjes en onderzetters te printen met 3D printers. Maar een brug? Een nieuw bedrijf uit Amsterdam genaamd MX3D heeft het voor elkaar gekregen om een 3D printer te ontwerpen die structuren in de lucht kan ontwerpen. En dat allemaal vanuit een simpel 3D ontwerp op de computer.

3d-printen-brug

Het ontwerpen van een brug

Joris Laarman is een Nederlandse designer die het op zich heeft genomen om een brug te ontwerpen die geprint kan worden met de machine van MX3D. Hij koos voor roestvrij staal als materiaal en ontwierp de brug zo dat deze in lagen geprint kon worden. Door laagje op laagje te printen en deze uiteindelijk te combineren tot een structurele brug, kreeg Laarman het voor elkaar om een echte brug te creëren. Het team van Laarman en MX3D wil gebruik gaan maken van vier robots. Elk van deze robots zal dan ook een multi-axiale arm krijgen die laagjes van de brug kan printen. Door twee robots aan de ene kant van de rivier te plaatsen en de andere twee robots aan de andere kant neer te zetten, kan de brug van beide kanten naar het midden toe worden gebouwd.

3D printen van bouwconstructies

Het was volgens Laarman niet gemakkelijk om een brug te ontwikkelen die ook daadwerkelijk aansloot bij het project. Toch is hij er van overtuigd dat deze brug een impact zal hebben op de manier waarop 3D printen zal worden toegepast in de toekomst. Ook MX3D is zich bewust van de mogelijk gevolgen. Door hun samenwerking met Autodesk zijn ze in staat om continu nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. Zo hebben ze bijvoorbeeld al een 3D printer ontwikkeld die metaal kan printen. De brug is een grote uitdaging gebleken, binnenkort zal het definitieve ontwerp ervan bekend worden gemaakt. Het project zou in de loop van 2017 voltooid moeten zijn. Je kan de voortgang van het project vanaf september van dit jaar bekijken op het bezoekadres van MX3D in Amsterdam aan de NDSM-werf.

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.