In beweging dankzij Metamaterials

Je kunt met allerlei materialen 3D Prints maken. Je kunt 3D Prints ook als materiaal op zich beschouwen. Metamaterial is een naam voor een structuur om complexe mechanismen samen te stellen. Vele kleine bouwblokken werken samen als één geheel. Metamaterials zijn in feite machines met een soort celstructuur. Toch is het niet nodig om deze machines te assembleren dankzij 3D Printing en ingenieus design.

Deurklink

Klink van een deur

Een deurklink bestaat uit verschillende onderdelen die samen één functie vervullen. Dat is logisch omdat je de klink moet bewegen. Metamaterial is een manier van printen die beweging mogelijk maakt door een soort celstructuur te vormen met aaneengesloten compartimenten die afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Hiermee wordt rotatie mogelijk, je kunt zo van een hard materiaal een bewegend voorwerp maken dat vervormd kan worden.

Editor

Metamaterial Editor

Om deze complexe objecten te ontwerpen gebruik je een speciale Metamaterial Editor met een aantal basisvormen. Je tekent met blokjes een figuur, door materiaaleigenschappen te kiezen bepaal je welke delen van het object vervormd kunnen worden. Door een analyse te maken van het object kun je de functionaliteit testen alvorens de print daadwerkelijk te maken.

Tang

Theo Jansen

De Nederlandse “Kinetic Sculptor” Theo Jansen (niet te verwarren met de voetballer Theo Jansen) is een artiest die indrukwekkende constructies maakt. Deze objecten kunnen dankzij ingenieus ontwerp bewegen. Zijn manier van ontwerpen sluit perfect aan op het concept van Metamaterial. De ontwerp tool maakt het mogelijk eenvoudig symmetrische figuren te bouwen.

Met dit project van het Hasso Plattner Institute zien de onderzoekers het concept Metamaterial niet als materiaal, zoals het doorgaans gebruikt wordt, maar als machines. Met één object kan een bewegende en scharnierende machine worden gemaakt in de editor, en vervolgens worden geprint als driedimensionaal object. In de onderstaande video kun je dit opvallend staaltje design techniek bekijken. Wees gewaarschuwd; de meest reacties op deze video gaan niet over de technologie maar over de muziekkeuze. Zet het volume wat lager voor je op afspelen klikt!

 

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.