Het 3D geprinte Oor van Vincent

Het lugubere verhaal van Vincent van Gogh en zijn afgesneden oor is bekend. Dat het niet helemaal klopt, het zou maar een klein stukje zijn geweest en gekoppeld aan een medische toestand waarbij van Gogh een ondraaglijke pijn had in zijn oren, spreekt minder tot de verbeelding. In 2014 kwam de van oorsprong Nederlandse kunstenaar Diemut Strebe op het idee om het oor opnieuw te maken, met het DNA van Vincent. 2015 is overigens het jaar waarin het overlijden van Vincent van Gogh, 125 jaar geleden, herdacht wordt.

Levensecht oor met DNA

Met 3D software ontwierp Strebe een levensecht model van een oor, en hij gebruikte DNA van een ver familielid van Vincent dat met een bio printer wordt uitgeprint. Het is dus echt organisch materiaal, geen plastic carnavalsoor. Het oor wordt in een gelimiteerde oplage uitgebracht met elk unieke eigenschappen. Strebe heeft blijkbaar oog (oor?) voor detail en heeft het kunstobject uitgerust met een microfoon waardoor je in het oor van Vincent kunt fluisteren.

De Theseus Paradox van Plutarch vormt de literaire basis van de wetenschappelijke aanpak door gebruik te maken van vervanging op een moleculair, microscopisch en anatomisch niveau. De paradox stelt de vraag of een object waarvan de componenten volledig vervangen zijn nog steeds hetzelfde object is.

3D geprint oor vincent van gogh

Het project heet “Sugababe” en geeft naast een artistieke prestatie ook een blik op de nabije toekomst waarin lichaamsdelen met behulp van DNA opnieuw gemaakt kunnen worden. Dat kan grote consequenties met zich meebrengen in de gezondheidszorg. Nu is het nog een oor van een beroemd schilder, later wellicht het monster van Frankenstein?

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.