Het idee van dierproeven is geen leuke gedachte, toch zijn ze essentieel om medisch onderzoek uit te voeren. Dankzij een nieuwe uitvinding van Harvard kunnen we dieren binnenkort wellicht met rust laten en overstappen op 3D Printers. Met “Instrumented cardiac microphysiological devices via multimaterial three-dimensional printing” wordt het mogelijk om menselijk weefsel nauwkeurig te kopiëren (!) en bestuderen.
Organen namaken
De Engelstalige beschrijving klinkt erg ingewikkeld en dat is het eigenlijk ook. Met deze nieuwe technologie is het mogelijk organen met een 3D Printer na te maken op basis van synthetische materialen. Het is daarbij niet de bedoeling om bestaande organen te vervangen zoals bij een operatie of transplantatie. Deze organen zijn bedoeld als studiemateriaal om de werking van organen in het laboratorium te bestuderen. Door deze methode toe te passen is het niet meer nodig dieren te gebruiken of mensen te onderwerpen aan complexe en gevaarlijke medische ingrepen.
Hart op een Chip
Bij Harvard weten ze met “Hart op een Chip” een heel duidelijk beeld te scheppen van deze technologie. Organen op een chip, ofwel micro physiologische systemen, bootsen de structuur en de functie na van levende organen. Deze organen worden gemaakt van een doorzichtig materiaal waarmee je duidelijk kunt zien wat er in de organen plaatsvindt. Hiermee wordt onderzoek naar zaken als hartafwijkingen veel eenvoudiger. Op dit moment is een long de meest complexe 3D Print die Harvard heeft gemaakt. De chip maakt het mogelijk om alle data nauwkeurig op te slaan en verder te analyseren.