Artsen Zonder Grenzen is een Franse organisatie die over de hele wereld hulp biedt op locaties waar natuurrampen zich voordoen, en waar oorlogen voor vele slachtoffers zorgen. In 2015 waren er 30.000 artsen, specialisten, bouwkundigen en andere vrijwilligers die ondersteuning gaven aan deze organisatie. Omdat er voor Artsen Zonder Grenzen op de meeste ontoegankelijke plaatsen medische faciliteiten worden gebouwd is een goede planning noodzakelijk. Nu zetten ze 3D Printing en Virtual Reality in om sneller en effectiever ziekenhuizen te bouwen!
Van een tekening naar een schaalmodel
Als eerste werden de bouwplannen voor een ziekenhuis op de Filipijnen gebruikt om in de computer te scannen, en te converteren naar 3D modellen. Dit ziekenhuis werd gebouwd om de slachtoffers van Tyfoon Haiyan te helpen. De 3D modellen werden vervolgens uitgeprint. Zo kon er snel een maquette worden gebouwd op schaal. Met deze driedimensionale plattegrond is het eenvoudiger om de inrichting en bouwmethode van toekomstige ziekenhuizen te bepalen. Ook kunnen ze aan de hand van deze modellen het personeel vooraf inlichten over de aanwezige faciliteiten en werkwijze.
Ook te zien in Virtual Reality
Het schaalmodel werd ook in de computer helemaal nagebouwd. Door een VR headset te gebruiken is het mogelijk om virtueel door het ziekenhuis te lopen. De plattegrond kan worden aangepast per locatie, en de dokters kunnen meekijken en meedenken over de meest effectieve inrichting. Door alles vooraf in kaart te brengen, kan een nieuw ziekenhuis veel sneller worden gebouwd, wat voor Artsen Zonder Grenzen letterlijk van levensbelang is.
Volgens het team dat verantwoordelijk was voor dit project zal deze combinatie van 3D Printing en Virtual Reality de komende jaren standaard worden bij bouwkundig ontwerp. De tijdsinvestering was voor dit project nog groot, vier maanden zelfs. Echter kunnen de digitale modellen en 3D Prints opnieuw worden gebruikt, hetgeen veel tijd en kosten zal besparen in de toekomst.