Boeing wil Vliegtuigen Printen

Het is niet zo vreemd dat een groot bedrijf een patent registreert, zelfs als ze het niet direct gaan gebruiken. “Preemptive patenting” noemen ze dat, een idee vastleggen zodat anderen dat niet meer kunnen doen. Op 5 september 2013 vroeg vliegtuigbouwer Boeing een patent aan voor “Three Dimensional Printing of Parts”, onderdelen printen in 3D dus. En ze voeren het al in praktijk uit.
boeing 3d printen

Printen naar behoefte

Het idee is eigenlijk heel simpel; waarom zou je magazijnen vol onderdelen opslaan als je geen idee hebt welk onderdeel stuk gaat en wanneer? En bij een vliegtuig moet je op elke bestemming deze onderdelen op voorraad hebben. Dan is het veel eenvoudiger om bij elke luchthaven een 3D printer neer te zetten, een flinke dosis filament (grondstof), en alle onderdelen als 3D bestanden in een database. Als er een onderdeel stuk is bij controle print je een nieuwe versie uit en monteer je die op het vliegtuig.
3d geprinte boeing

Geen toekomstmuziek

Boeing geeft aan dat ze al 300 verschillende onderdelen kunnen printen voor een tiental types vliegtuig. Het betreft onderdelen die niet van metaal gemaakt zijn. Er zijn al meer dan 20.000 van deze onderdelen ingebouwd in vliegtuigen die momenteel in bedrijf zijn.

Boeing zet de standaard

Volgens de vliegtuigfabrikant zijn ze al sinds 1997 bezig met de ontwikkeling van 3D print producten voor vliegtuigen. In het patent worden ook metalen vastgelegd al maken ze daar nog geen gebruik van. Ook Amazon is bezig met een “print-on-location” concept maar dat is nog niet uit de startblokken. Het is de vraag of dit patent de 3D printing industrie in een stroomversnelling zal brengen of juist af zal remmen. Wil Boeing dit concept voor zichzelf houden of willen ze dat andere bedrijfstakken dit gaan overnemen?

3d printing boeing

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.