Flims maken is een intensief proces waarbij veel mensen betrokken zijn. Het is een grote uitdaging om de originele visie van papier naar het grote doek te brengen. Charlie Kaufman, schrijver van films als “Being John Malkovich” en “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” kent dit proces maar al te goed, zijn fantasierijke schrijfstijl is lastig te verfilmen. Voor zijn laatste project “Anomalisa” werkte hij samen met regisseur Duke Johnson, met als resultaat; een stop-motion film die tot stand kwam dankzij 3D Printing.
Van Kickstarter tot de bioscoop
Via crowd funding site Kickstarter werd meer dan $400.000,- opgehaald om het project uit te voeren. Het uiteindelijke budget ligt op 8 miljoen dollar. De film werd gemaakt in stop-motion, de animatietechniek waar ook de Wallace & Gromit films mee worden gemaakt. Het verhaal is echter een stuk serieuzer, cartoon gezichten van klei passen niet echt bij dit project. Daarom werden de figuren uitgeprint met behulp van 3D printers. Dit bespaart kosten, waarbij je tevens meer detail in de gezichten kunt verwerken. Er werden in totaal 1261 gezichten geprint om alle bewegingen natuurlijk weer te geven.
Mogelijk dankzij 3D Printing
Regisseur Johnson gaf aan dat 3D printing de enige manier was om dit verhaal tot leven te wekken. Het is zeker niet onmogelijk dat 3D printing de traditionele stop-motion animatie weer van een nieuwe impuls zal voorzien. Zelfs Aardman Animation, bekend van Wallace en Gromit, maken tegenwoordig gebruik van computeranimatie. De film “Flushed Away” werd al helemaal zonder klei gemaakt. Je kunt nu objecten scannen, of ontwerpen op de computer, en vervolgens in allerlei variaties uitprinten. Echte objecten bieden een heel tastbaar uiterlijk, de combinatie tussen echte animatie en objecten uit de computer maakt het werk iets eenvoudiger, sneller en goedkoper.
Anomalisa is een echte “arthouse” film met een serieus verhaal en realistisch uiterlijk. Als deze film succesvol blijkt kan het leiden tot meer commerciële films op basis van deze technologie. Van 3D print naar filmprint dus!
Anomalisa