3D Printing voor professionals

3dprint objectsDe opkomst van desktop 3D printers voor thuisgebruik is de laatste jaren enorm toegenomen. Ondertussen breiden de mogelijkheden in de industrie zich ook steeds verder uit. Waar 3D printers de laatste decennia meestal gebruikt werden voor Rapid Prototyping, zien we steeds meer toepassingen in verschillende industrieën waarbij geprinte objecten worden toegepast in eindproducten. Met 3D printing kan maatwerk worden geleverd die met massaproductie niet mogelijk is. De medische industrie is bij uitstek een markt waarbij de individuele aanpak niet alleen wenselijk is, maar cruciaal. Wat zijn de laatste trends bij 3D printing voor zakelijk gebruik, en wat zal de toekomst brengen?

Veel 3D Printers binnen de industrie

Bij een enquête van PwC onder honderd fabrikanten in de industrie bleek dat tweederde van de bedrijven reeds gebruikt maakt van 3D printing. De meest voorkomende toepassingen zijn in volgorde van gebruik:

 1. plugExperimenteren met de diverse mogelijkheden van toepassingen: 28,9%
 2. Alleen vervaardigen van prototypes: 24,6%
 3. Prototypes maken en productie: 9,6%
 4. Producten maken die op andere wijze niet mogelijk zijn: 2,6%
 5. Productie van eindproducten of onderdelen: 0,9%

 

Aan deze cijfers valt af te lezen dat de industrie de mogelijkheden van 3D printing niet volledig benut. Het is nog vooral een middel om prototypes te maken en in slechts een beperkt aantal gevallen worden eindproducten met printers vervaardigd. Toch zien we markten die gebruik maken van 3D printing voor producten als gehoorapparaten en ander maatwerk voor medische en ondersteunende doeleinden. Dit zijn een aantal mogelijkheden waar in toenemende mate gebruik van wordt gemaakt:

 • Meerdere onderdelen combineren tot één onderdeel
 • Reserve onderdelen maken
 • Snellere prototyping en productontwikkeling
 • Complexe vormen printen die met traditionele technieken niet mogelijk zijn
 • Materiaaleigenschappen zoals dichtheid en flexibiliteit aanpassen
 • Operaties plannen op basis van nauwkeurige 3D prints gemaakt met behulp van MRI scans
 • Bioprinting van weefsel zoals huid en organen
 • Maatwerk consumentenproducten zoals sieraden, speelgoed en accessoires
 • Nieuwe materialen printen voor kleding en sportartikelen

multicolor

Ontwikkeling van 3D printers in de zakelijke markt

Om het gebruik van 3D printers te stimuleren zijn er enkele factoren waar printers aan moeten voldoen:

 • Snelheid
 • Nauwkeurigheid
 • Combineren van kleuren en materialen
 • De mogelijkheid om eindproducten te printen

Er is momenteel een grote kloof tussen industriële printers en printers voor kleine ondernemingen. Er is een ontwikkeling gaande dat professionele kwaliteit printers steeds goedkoper worden. Nu ligt dat nog rond de vijfduizend euro, maar deze kosten kunnen zakken tot pakweg duizend euro. Ook de snelheid zal nog een stuk omhoog moeten. Dit kan worden bewerkstelligd met meerdere printkoppen die samenwerken aan één groot formaat print zoals een (deel van) een gebouw. Delta printers zullen daarbij een belangrijke rol spelen dankzij de printkop die over meerdere assen kan bewegen in tegenstelling tot Cartesian printers. De printers moeten verder geautomatiseerd worden zodat ze semi-zelfstandig kunnen werken. Nu is er nog teveel handwerk vereist wat tijd en geld kost. De flexibiliteit van materialen breidt zich al snel uit. Naast hard kunststof is het mogelijk om hout, keramiek en zelfs menselijk weefsel te printen. Multi materiaal printers zoals de Voxeljet zullen hierbij de toekomst verder bepalen. Als de hardware en software verder wordt afgestemd op de wensen en behoeftes van de industrie zal het gebruik de komende jaren snel toenemen.

3d printer delta cartesian

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.