3D Printing is k(l)eigoed

Eigenlijk zijn mensen die boetseren met klei een soort levende 3D Printers; ze bouwen een object op uit een bronmateriaal en geven dit een nieuwe, driedimensionale vorm. Er komen steeds meer materiaalsoorten op de markt om mee te printen waaronder metaal en hout. Ondertussen zijn er ook al meerdere artiesten die werken met klei, keramiek en zelfs beton. Laten we eens enkele systemen nader bekijken.

WASP keramische extruder

WASP is een Italiaans bedrijf met een bedrijfsfilosofie die zich richt op duurzame productie. De focus ligt op 3D printing, onlangs kwamen ze met een nieuwe extruder die overweg kan met meerdere soorten klei en keramiek. Bij boetseren speelt temperatuur een grote rol om bepaalde materiaaleigenschappen tot stand te brengen. De WASP extruder werkt met meerdere printer types en meerdere soorten materiaal voor zeer uiteenlopende objecten met verschillende materiaaleigenschappen. Je ziet bij de prints duidelijk de afzonderlijke lagen die 3D Prints zo herkenbaar maken.

Adam Beane klei filament

Die herkenbare laagstructuur van 3D prints is ook een beperking van de technologie, je kunt met standaard filament geen gladde oppervlakken printen. Adam Beane bedacht een nieuw soort filament dat onder een bepaalde temperatuur zacht genoeg is om te printen, daarna een soort kneedbare was wordt die je verder af kunt werken, en later compleet zal verharden. Zoals je aan het voorbeeld kunt zien lijkt het niet meer op een print. Bij deze techniek komt technisch vernuft en ouderwets vakmanschap samen.

Doe Het Zelf Beton Printer

concreteAls je nog wat tijd over hebt kun je via deze Instructable je eigen beton printer in elkaar zetten. Dit ambitieuze project is geheel zelf uit te voeren mits je de technische kennis bezit, evenals de juiste materialen. Je hoeft gelukkig niet alles zelf te bouwen, deze printer is gebouwd op basis van de Open Source Shapeoko 2 CNC machine. In Nederland en China worden al complete huizen geprint maar het is indrukwekkend dat je nu zelf thuis je eigen beton printer kunt bouwen.

 

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.