Het lijkt haast alsof 3D Printers gemaakt zijn voor de medische sector. We kunnen bijna een compleet persoon printen dankzij de vooruitgang in bio-printing de laatste jaren. De 3D-Bioplotter van Envisiontec maakt het mogelijk elastische botten te printen.
Hoe werkt de 3D-Bioplotter?
Eerst wordt een vloeistof uit een soort injectienaald gespoten met luchtdruk, deze naald kan in drie richtingen bewegen. De print is niet zomaar een opeenstapeling van lagen. Het is namelijk mogelijk een poreuze structuur te printen met open kanalen die met elkaar in verband staan. De oppervlakte en structuur is van belang om nieuwe cellen in het lichaam te laten hechten. De 3D objecten zijn standaard STL objecten die geprint worden met verschillende bio-organische materialen, bijvoorbeeld voor herstel van botten, het afgeven van medicatie of het printen van organen. Elk object kan geprint worden met maximaal vijf verschillende materialen.
Letterlijk en figuurlijk hogere flexibiliteit
De traditionele wijze om botten te printen met bio-organische materialen was te duur. De groei van nieuw weefsel verliep te langzaam en de medici kon moeilijk overweg met de apparatuur. Met deze nieuwe methode, die ontwikkeld werd aan de Northwestern University onder leiding van Ramille Shah, worden al deze problemen opgelost dankzij de bioactieve stof hydroxyapatite. Door deze te mengen met andere stoffen ontstaat er een betere bio-inkt.
Bio-Printing is de toekomst
Bio-printing kan het gebruik van donor organen verminderen en op termijn zelfs compleet vervangen. Ook zullen dierproeven niet meer nodig zijn omdat er direct getest wordt op bio-organisch weefsel. Een heel andere toepassing is de voedingswaren industrie, de eerste geprinte hamburgers zijn al een feit. Misschien hebben we over enkele jaren geen pleisters meer in huis nodig maar een bio-printer!