3D Printen op School

Steeds meer scholen investeren in een 3D Printer. De kosten zijn de afgelopen jaren een stuk lager geworden, de bediening is veel eenvoudiger en er is veel meer 3D software waar leerlingen mee kunnen werken. De techniek moet uiteraard wel op de juiste wijze gebruikt worden en niet zomaar een “speeltje” zijn. Omdat er nog relatief weinig lesprogramma’s bestaan zullen we in dit artikel vier praktische mogelijkheden nader belichten.

 

1. Denken in drie dimensies

Objecten

Werken op het platte vlak is compleet anders dan een driedimensionaal object maken. De meeste lesprogramma’s zijn toegespitst op 2D projecten, terwijl mensen juist in 3D waarnemen, en uiteraard in een 3D wereld leven. Door objecten in drie dimensies uit te printen kun je ingewikkelde materie visualiseren en letterlijk tastbaar maken.

 

2. Samenwerken aan projecten

Samenwerken

Er wordt vaak gedacht dat 3D Printing een individueel proces is. Het tegendeel is waar; leerlingen kunnen samenwerken met 3D technologie. Neem bijvoorbeeld de gratis 3D scanning app van Autodesk. Daarmee kunnen leerlingen van elkaar een 3D scan maken en die vervolgens uit laten printen. Dit is niet alleen heel leuk om te doen, het leert kinderen ook beter met elkaar samen te werken.

 

3. Stimuleren van creativiteit

Tinkercad

Net als potloden, kwasten en papier maché is 3D software ook een manier om nieuwe creaties te ontwerpen. Er zijn verschillende applicaties die zeer eenvoudig te bedienen zijn zoals Tinkercad met basisvormen, of zelfs virtuele klei die je kunt “boetseren”. Dit werkt zeer inspirerend, zeker als het later kan worden uitgeprint en werkelijkheid wordt.

 

4. Technisch inzicht

Onderdelen

Door meerdere kleine objecten te combineren kunnen leerlingen een complexe machine bouwen met behulp van 3D Printing. Bijvoorbeeld een combinatie van radertjes die in elkaar passen en elkaar in beweging brengen. Dit soort projecten kunnen vanaf de basisschool tot aan de universiteit worden uitgevoerd, uiteraard met andere uitdagingen en doelstellingen.

 

Dit zijn slechts enkele toepassingen die met 3D Printing mogelijk zijn. Scholen die nog niet de stap willen nemen te investeren in een 3D Printer kunnen ook een expert laten komen. Of op bezoek gaan bij een 3D Printing club of winkel. Maar wees gewaarschuwd; je handenarbeid lokaal zal nooit meer hetzelfde zijn!

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.