3D printen in de baarmoeder

Bioprinting wordt steeds vaker toegepast in de medische industrie. Het is reeds mogelijk om weefsel te printen, bijvoorbeeld huid voor een transplantatie. Er zijn zelfs experimenten met lichaamsdelen zoals een compleet oor. De Nederlandse Dick Oepkes van het Leids Universitair Medisch Centrum, en gynaecoloog Alex Eggink van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een methode bedacht om een foetus met open rug in de buik van de moeder te behandelen.

Ultrasound

Complexe behandeling

Op dit moment neemt het opereren van een kind met open rug veel risico met zich mee. Bij een ingreep na de geboorte is de kans op blijvend letsel groot. Het is ook mogelijk het ongeboren kind te opereren, daarbij wordt de buik van de moeder opengesneden, de baarmoeder wordt uit de buik gehaald waardoor de chirurg kan opereren. Dit kan blijvend letsel voor de moeder tot gevolg hebben, ook geen ideale oplossing dus. Oepkes en Eggink hebben een nieuwe methode bedacht waarmee bioprinting in het lichaam mogelijk wordt.

Minder risico

WeefselTechnologiestichting STW heeft een bedrag van €50.000,- beschikbaar gesteld om het project te realiseren. Een printkop voor bioprinting wordt via een speld in de baarmoeder gebracht en kan ter plekke de open rug herstellen. Hiermee is het risico voor zowel het kind als de moeder veel minder. Tot op heden werden kleine chirurgische instrumenten gebruikt voor dit soort behandelingen. De operatie kan vroeger plaatsvinden dan de huidige behandeling. Nu moet de arts wachten tot 26 weken zwangerschap, met de nieuwe techniek kan de ingreep al plaatsvinden voor de twintigste week. Op dat moment is het vruchtwater minder agressief en ligt de kans op zenuwschade veel lager.

Het doel is binnen één jaar een functionele printer te ontwikkelen in samenwerking met de Technische Universiteit Delft.

 

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.