Deze 3D geprinte klok werkt met zonnestralen

In 2015 kwam de Apple Watch, in 2016 wordt een eeuwenoude techniek wellicht de nieuwe trend; digitale klok op zonne-stralen. Deze digitale klok geeft de tijd aan zonder batterijen of bewegende onderdelen. Zolang er zonlicht is kun je zien hoe laat het is met deze trendy zonnewijzer klok op jouw bureau.

3d zonnewijzer

 

Hoe werkt het?

Je bent vast wel bekend met het concept van een zonnewijzer. Op een liggende cirkel staat een tijdsaanduiding, in het midden bevindt zich een verticale wijzer waarop het zonlicht een schaduw op het paneel werpt. Als je nauwkeurig de draaiing van de zon bepaalt kun je de schaduw precies op de juiste plek van het klok laten vallen en zo de tijd aflezen.

Deze zonnewijzer gaat nog een stap verder met een digitaal display. Het object is ontworpen met een fijnmazig netwerk van gaatjes waar het zonlicht doorheen kan schijnen. Daardoor ontstaat een schaduw op de ondergrond met de juiste tijd. De tijd loopt van 10.00 tot 18.00 en verloopt in stappen van 20 minuten. Je kunt het dus niet als nauwkeurige klok gebruiken, en het model zal als horloge ook niet praktisch werken, maar indrukwekkend is het zeker!

 

Alleen mogelijk door 3D printing

In principe is het een rekenkundig ontwerp, voor elke zijde van de evenaar heb je ook een ander model nodig. De ontwerper geeft aan dat dit soort design alleen mogelijk is met een 3D printer. En dan duurt het nog 35 uur om één klok te printen. De “gnomon” wordt geprint met lagen van 0.1mm dik en de andere onderdelen zijn 0.15mm. Het materiaal is ABS en wordt uitgeprint met een Ultimaker 2.

Door de grote vraag, en de lange fabricagetijden, neemt de ontwerper Mojoptix op dit moment geen bestellingen aan (via Etsy). Er wordt gezocht naar een snellere oplossing. Als concept is het opvallend en origineel, en een interessante toepassing van moderne 3D printing in combinatie met een ouderwetse zonnewijzer.

zonnehorloge 3d print

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.