3D food printing: TNO blijft onderzoeken doen

Voedsel in 3D printen is allang geen toekomst muziek meer. TNO blijft daarom onderzoeken doen.

“Het is nu aan de industrie om samen met TNO te investeren om de technieken verder te ontwikkelen”, zegt Daniël van der Linden van TNO in het vakblad Voedselindustrie uit juni 2014.

Alle vier de soorten (FDM, SLS, SLA en PBP) 3D printen zijn geschikt voor voedsel. Soms is er een behandeling vooraf nodig, zoals vermalen. Aan de nadere kant is het soms ook handig om te bakken, frituren of koken zodra het voedsel uit de 3D printer rolt. “Meestal is het voedsel gelijk eetbaar, ” zegt van der Linden.

3d food printing

3d food printing

Van der Linden signaleert vier mogelijke antwoorden op de vraagt ‘Waarom voedsel in 3D printen?’.

  1. In de sport, ouderzorg en ziekenhuis is er bijvoorbeeld behoefte om het voedsel aan te kunnen passen aan de individuele behoeften en gezondheid. Mensen met slikproblemen kunnen dan voedsel eten dat er toch normaal uitziet.
  2. Er zijn kansen om meer gebruik te maken van alternatieve eiwitbronnen, zoals algen en insecten. De smaak en structuur kan zo aangepast worden dat het er uit ziet om op te eten.
  3. Het is ook heel gemakkelijk, in een handomdraai print je een prachtig gemaakt recept uit.
  4. Natuurlijk is ook het leuke, om een totaal product te ontwerpen en te maken, een groot onderdeel van ‘waarom voedsel in 3D printen?’.

Het hele interview over 3D Food Printing lees je op pagina 9 van het vakblad Voedselindustrie uit juni 2014.

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.