3 Nederlandse 3D Printing Primeurs

We besteden regelmatig aandacht aan Nederlandse 3D printing initiatieven. De 3D printing ontwikkelingen in Nederland zijn zo wijdverbreid dat we tot onze spijt niet alle onderwerpen kunnen behandelen. Dus laten we eens drie primeurs van Hollandse bodem in een winters zonnetje zetten!

Robot 3D Printer

De meeste 3D Printers kunnen alleen kleine objecten printen. Voor grotere prints moet je losse stukken aan elkaar lijmen. Jasper Menger heeft een achtergrond in robotica en zag een oplossing. Maak van een robot arm zoals die gebruikt wordt in verschillende industrieën een 3D Printer. Een robot arm kan over zes assen draaien waarmee het een enorme bewegingsvrijheid heeft. De STL bestanden worden omgezet naar G codes waarna de robot aan de slag kan. De printkop spuit een granulaat die ook gebruikt wordt in spuitgietmachines. De snelle droogtijd vereist een printsnelheid van maximaal dertig seconden. Deze robot printer kan tot acht meter grote stukken printen. Samen met Filip Jonker is Menger momenteel bezig met het printen van een kunststof onderzeeër met een lengte van zes meter.

Shapeways introduceert 3D Portretten

Het was al langer mogelijk om jezelf te laten vereeuwigen als 3D print. Eén methode is een foto van je gezicht op een bestaand model “plakken”. Een andere methode gaat via een enorme body scanner. Shapeways heeft een manier bedacht om met een simpele iPad, met daarop een scanner, in een minuut tijd een volledige body scan te maken. Je kunt dit in Nederlandse fotowinkels laten doen, bijna net zo eenvoudig als een pasfoto laten maken.

Stalen Fiets uit de Printer

Hollandser kan haast niet, de TU in Delft heeft in samenwerking met MX3D een fiets geprint van staal. MX3D heeft al veel ervaring met dit soort open constructies, ze maakten al eerder een stalen brug met een 3D Printer in Amsterdam. Met een techniek genaamd Wire and Arc Additive Manufacturing is het mogelijk om grotere objecten te printen met een vrijwel onbegrensd scala aan vormen. Je zou het misschien niet zeggen, maar de fiets is sterk genoeg om een volwassen persoon te dragen en weegt ongeveer hetzelfde als een normale fiets. Als ze ook banden kunnen printen is een fietspomp straks ook verleden tijd.

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.