3D printer kopen; 4 dingen die je moet weten

Dus je hebt besloten een 3D printer te kopen nadat je alles hebt gehoord over de bijzondere dingen die je ermee kan bouwen. Je wilt beginnen met het printen van unieke smartphone hoesjes, muziek instrumenten, speelgoed; de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar voordat je overgaat tot kopen, zijn er een aantal dingen die je moet weten over 3D printers.

1. Type 3D printer

3D printer is een brede term die gebruikt wordt voor verschillende technieken die fysieke materialen produceren. We belichten de 3 meest voorkomende technieken.

 • spuitmond 3d printerFused deposition modeling (FDM) is de techniek waar je waarschijnlijk het meest over gehoord hebt. Via een spuitmond wordt kunststof materiaal laag na laag aan elkaar gesmolten.
 • Stereolithography (SLA) gebruikt ook een laagsgewijze printtechniek, maar in plaats van kunststof uit te spuiten, wordt er geprint vanuit een vloeistof. Het 3D printen gebeurt doordat een UV lichtstraal laag per laag de oppervlakte van een vloeibare kunststof verhardt.
 • Selective Laser Sintering (SLS) is vergelijkbaar met SLA, behalve dat het dit keer gaat om een laser en kunststof poeder in plaats van een UV lichtstraal en kunststof vloeistof. Hierdoor is het mogelijk om ook metalen objecten te printen.

2. Zelf een 3D printer bouwen of eentje kopen?

Zelf bouwen? Ja dat hoor je goed. De 3D printer community bestaat uit handige techneuten en hobbyisten. Het is daarom niet gek dat er online een ruim aanbod aan doe-het-zelf kits en handleidingen te vinden zijn.
Heb je twee linkse handen, of gewoon geen tijd hiervoor? Gaan dan voor een zogenaamde ‘plug-and-play’ 3D printer; Een klaar-voor-gebruik 3D printer. Vergelijk bij je zoektocht vooral:

 • De printsnelheid
 • De bouwvolume gemeten in hoogte-breedte-lengte dimensies
 • Compatibiliteit met de 3D software die je wenst te gebruiken om 3D ontwerpen te creëren of aan te passen
 • Heeft de fabrikant of verkoper een goede support afdeling?

3. Hoe zit het met de prijzen?

Eén van de beslissende factoren waardoor 3D printers echt mainstream kunnen worden is de aanschafprijs. De afdrukkwaliteit bepaalt voornamelijk de prijs. In het algemeen kun je stellen dat de prijzen van hoog-kwalitatieve 3D printers boven de €1000 liggen en professionele 3D printers boven de €2000. Vanaf €150 kun je goedkope 3D printers vinden voor eenvoudig thuisgebruik. Door de toenemende concurrentie dalen de prijzen alsmaar en verbeterd de printkwaliteit. Lees ook ons overzicht van beste 3D printers.

4. Materialen om mee te printen

Houdt er rekening mee dat de 3D printer filamenten (3D printer inkt) meestal niet inbegrepen zijn, en deze afzonderlijk gekocht moeten worden. De 2 meest voorkomende 3D printen filamenten zijn PLA (Poly Lactic Acid) en ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene). Beide zijn thermoplasten die zacht en buigzaam worden bij verhitting, en verharden bij verkoeling. Ze worden verkocht per 1kg voor ongeveer €30. We zoomen even in op beide filamenten;

3d-printer-filament

PLA is een soort kunststof die is afgeleid van maïszetmeel en leent zicht uitstekend voor beginners. Het is namelijk zeer geschikt voor het maken van kleine en eenvoudige huishoudelijke artikelen.

 • Voordelen

– Biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk
– Koelt snel af waardoor modellen niet krom trekken
– Verkrijgbaar in zowel vaste en transparante kleuren, geeft gedrukte objecten een glanzende look

 • Nadelen

– Door het lage smeltpunt, kunnen objecten vervormen onder hoge hitte
– Lastig om mee te werken als je in elkaar grijpende onderdelen wilt maken

ABS is een op aardolie gebaseerde plastic dat een populaire keuze is vanwege zijn sterkte en flexibiliteit.

 • Voordelen

– Zijn flexibiliteit maakt in elkaar grijpende onderdelen makkelijker om mee te werken
– Door de hogere smeltpunt vervormen geprinte objecten minder snel bij hitte

 • Nadelen

– Het duurt langer om af te koelen in vergelijking met PLA waardoor de kans op vervorming toeneemt.
– Er ontstaan meer dampen tijden het 3D printen. Zorg er daarom voor dat de ruimte goed geventileerd is.

 

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.