Verenigde Naties bang voor 3D Printing

De voorzitter van de Verenigde Naties Ban Ki-moon gaf onlangs een toespraak over terrorisme. Hij sprak daarbij de angst uit dat nieuwe technologieën terroristen in de wereld kunnen helpen bij het veroorzaken van vele slachtoffers. Bij de middelen die terroristen tegenwoordig ter beschikking hebben noemde hij ook 3D Printing. Is deze technologie echt een gevaar voor de mensheid?

Ban Ki-moon

Terrorisme door technologie

Nieuwe ontwikkelingen op technologisch gebied brengen altijd gevaren met zich mee. Een kleine groep kan prachtige uitvindingen misbruiken voor slechte toepassingen. De persoon die voor het eerst een atoom wist te splitsen had daar later spijt van toen hij zag welke schade de atoombom kon veroorzaken.

Ban Ki-moon gaf aan dat informatie en communicatie technologie, kunstmatige intelligentie, synthetische biologie en 3D Printing door terroristen gebruikt kunnen worden voor enorme aantallen slachtoffers, ofwel in de productie van massavernietigingswapens.

Is 3D Printen gevaarlijk?

Vaak wordt er verwezen naar de “Liberator”, het eerste pistool dat vrij te printen is. Dit maakt de productie van wapens eenvoudiger en het materiaal zou niet te zien zijn op scanners. Toch werd er al eerder een geprint pistool door de TSA (Amerikaanse douane) ontdekt. In Japan werd iemand gearresteerd voor het bezit van een 3D geprint wapen. Ondanks dat is er geen enkel geval van een misdaad met een 3D geprint wapen bekend.

Liberator

Angst is het grootste gevaar

De voortschrijdende technologie kan angst veroorzaken. Het zou zomaar kunnen dat 3D Printing aan banden wordt gelegd door een theoretische dreiging. 3D Printing wordt reeds gebruikt voor het maken van protheses, het printen van nieuwe huid voor mensen met brandwonden, op maat printen van medicijnen met de perfecte samenstelling en nog veel meer. Zo is E-nable een initiatief waarbij hobby printers protheses printen voor kinderen die een normale prothese niet kunnen betalen.

E-nable

Uiteraard moeten we waakzaam zijn voor dreigingen en potentieel gevaar. Laten we hopen dat de uitspraken van Ban Ki-moon niet de positieve ontwikkelingen binnen nieuwe technologie afremt door innovatie aan banden te leggen.

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.