Nieuw schilderij van Rembrandt uit de printer

Rembrandt van Rijn wordt gezien als de meester van licht en schaduw. Hoewel deze schilder al eeuwen is overleden kunnen we nu kijken naar een nieuw meesterwerk zoals Rembrandt die zelf geschilderd zou hebben. Hoe is dat mogelijk? Met computers, slimme mensen en een 3D Printer. Een inkijk in het nieuwe project ‘The Next Rembrandt’, een initiatief van de bank ING.

Hoe maak je een nieuwe Rembrandt?

Je kunt een foto van een schilderij naar China sturen en binnen een paar weken heb je een perfecte, met de hand geschilderde kopie. Dat was niet de de insteek van dit project. Het moest juist een nieuwe afbeelding worden. Eerst werden de schilderijen van Rembrandt vergeleken. Hij schilderde veel portretten. Vaak waren dat mannen met een specifiek uiterlijk. Die schilderijen werden met de computer op elkaar gelegd waarmee er een nieuw portret ontstond.

rembrandt2

Waarom moet je een schilderij in 3D printen?

Een schilderij lijkt op het eerste gezicht plat. Maar het zijn juist die penseelstreken die een schilderij tot leven brengen. Daarom werd er met behulp van 3D scanners een hoogtemap samengesteld, met precies de juiste hoogteverschillen zoals deze geschilderd worden met de technieken van die tijd. Dat resultaat werd laag voor laag geprint op een canvas. Zo ontstaat er een schilderij waarbij je alle virtuele penseelstreken kunt zien.

hoogtemap

Echte Rembrandt of niet?

In feite is dit schilderij geïnspireerd op de werken van Rembrandt. Het is geen “echte” Rembrandt, maar het is wel een nieuwe afbeelding die in een museum zeker niet zou misstaan. Dankzij moderne technologie is het mogelijk om de werken van oude meesters te nemen, en nieuwe schilderijen te maken. Het is niet alleen een project om Rembrandt in massa productie te brengen, het is een manier om de technologische mogelijkheden van deze tijd te verbinden met het artistieke talent van vroeger. Ook software ontwikkelaars moeten creatief zijn, zij zijn immers de artiesten van nu. Het is nog niet bekend waar dit nieuwe schilderij te bekijken zal zijn, wellicht in museum “Het Rembrandthuis”.

Maak zelf een gratis meesterwerk met Deepart op https://deepart.io/

 

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.