Makerbot: Consument niet klaar voor 3D Printing

De huidige directeur van Makerbot, Jonathan Jaglom, gaf onlangs de nieuwe richting van deze koploper in 3D Printing aan en dat is niet langer de consument. Al meerdere jaren worden 3D Printers voor thuis gezien als “the next big thing”. Echter keert Makerbot de huiskamer nu de rug toe en richt zich op de ‘prosumer’ en het onderwijs. Heeft Makerbot gelijk? Is de 3D home printing markt voorbij, of ligt het toch anders?

Makerbot

Van Makerbot naar Stratasys

De afgelopen jaren is Makerbot uitgegroeid tot één van de bekendste namen in de 3D Printer wereld. Dat ging overigens niet altijd even soepel. Zo is er in de directie regelmatig een wisseling van de wacht geweest, met ook steeds een ander perspectief. Daarnaast is Makerbot opgekocht door Stratasys, een 3D Printing specialist voor de professionele markt.

Makerbot

De hobbyisten zoeken alternatieven

Makerbot probeerde diverse strategieën uit om de consument aan te spreken. Helaas pakte dat niet altijd even goed uit. Een “wegwerp” printkop bijvoorbeeld, een dure printkop die snel vernieuwd moest worden. Dat lijkt op een HP printer truc, wat de hobbyisten niet zagen zitten. Daarnaast kwamen fabrikanten als Ultimaker en XYZ met goedkopere en betere alternatieven op de markt. De DaVinci printer voor de jeugd is zelfs via de speelgoedwinkel te bestellen.

3D design blijft moeilijk

Ondanks de apps van Autocad blijft zelf objecten ontwerpen een gecompliceerde zaak. Makerbot richt zich nu op printers van rond de 2000 en 1000 euro, bestemd voor de serieuze gebruiker en voor het onderwijs. Die hoef je niet zoveel uit te leggen over 3D ontwerp.

Plastic

Voor Makerbot is de droom van desktop 3D Printing voorlopig van de baan. Is het een teken binnen de industrie? Met kindvriendelijke printers, 3D Printers in de schappen van de Aldi en printing diensten als Shapeways en 3DHubs lijkt de markt voor consumenten toch te bestaan. Heeft Makerbot gelijk of missen ze een grote kans?

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.