Hoe 3D printing beveiligingscamera’s om de tuin leidt

Op steeds meer plekken hangen beveiligingscamera’s. Dat is voor de één een veilig gevoel, maar voor de ander een inbreuk op privacy. Kunstenaar Leo Selvaggio behoort tot de tweede groep. Hij bedacht een oplossing om de camera’s met gezichtsherkenning om de tuin te leiden. Of beter gezegd; om alle ogen op hem te richten met het URME prosthetic project.

Wiens gezicht is dat?

Met behulp van een 3D scanner maakte hij een 3D object van zijn eigen gezicht. Deze werd uitgeprint met een 3D printer, met airbrush opgespoten en dankzij een muts, sjaal of “hoodie” lijkt het zeer echt. Voor voorbijgangers en zeker voor de camera’s. Het begon als een Indiegogo project waar hij vele medestanders in zijn missie.

URME Gezichten

Hoewel deze methode de anonimiteit van de drager beschermt zou het ook kunnen leiden tot criminaliteit. Een misdadiger kan een misdaad plegen en door toedoen van een dergelijk masker, wordt het voor de politie wel erg lastig de dader te vinden. Ongetwijfeld zal elk masker voor Selvaggio een wandelende reclame zijn. Hij heeft niet voor niets zijn eigen gezicht genomen als model. Ondertussen is hij op zoek naar andere personen die model willen staan voor een 3D geprint gezicht. Zoals met valse paspoorten, kunnen we ons in de toekomst met enige fantasie een levendige ondergrondse handel in namaak gezichten voorstellen. Scary indeed!

URME Gezicht

3D geprinte gezichtsmaskers illegaal?

URME wil er blijkbaar (nog) geen geld aan verdienen. Ze maken geen winst op de maskers en er is een gratis 2D versie te downloaden die je op papier kunt uitprinten. Het is in eerste instantie een reactie op de “Big Brother is watching you” cultuur die steeds meer in het straatbeeld is terug te zien. Hoe het legaal in elkaar steekt is onduidelijk. Justitie kan stellen dat hiermee een publiek gevaar ontstaat, en daarmee een hele discussie over gezichtsbedekking uitlokken. Vooralsnog kunnen we deze winter nog gezichtsbedekkende sjaals dragen. Of natuurlijk een 3D masker van Leo, wellicht met een lekker warm baardje.

URME Detectie

URME Detectie

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.