Japanner veroordeeld voor het 3D printen van vuurwapens

Yoshitomo Imura is onlangs veroordeeld tot twee jaar cel door de rechtbank van Yokohama in Japan voor het printen van twee vuurwapens met een 3D Printer, en het posten van videoclips van het proces. Daarmee heeft Japan niet alleen een primeur in eigen land, waar er zeer strenge wetgeving op het gebied van vuurwapens bestaat, maar ook wereldwijd. Niet eerder kreeg iemand celstraf voor het vervaardigen van een 3D vuurwapen.

Vuurwapens printen met low-budget printers

In mei van dit jaar werd Imura opgepakt door de politie. De politie had meer geprinte vuurwapens gevonden bij de voormalig werknemer van de Technische Universiteit van Shonan. Onder de wapens bevond zich een Liberator model, het bekende en beruchte wapen ontworpen door Defense Distributed dat te boek staat als het eerste 3D-geprinte pistool. Uiteindelijk werd hij berecht voor twee geprinte wapens waarvan aangetoond kon worden dat hij deze zelf thuis had geprint. Daarvoor gebruikte hij een doe-het-zelf 3D Printer van minder dan €600,-.

Arrestatie Yoshimoto Imura

Arrestatie Yoshimoto Imura

De advocaten beweerden dat Imura niet wist dat het verboden was om vuurwapens op deze wijze te maken. De rechter vond echter dat deze daad serieus genomen moest worden, mede door het feit dat hij videofilms had gemaakt van het proces, en daarmee anderen op een idee kan brengen.

Wetgeving op 3D printen loopt achter

Er zijn nog weinig landen met specifieke regelgeving voor het printen van vuurwapens. Australië heeft dit jaar een voorbeeld gesteld met de “Weapons (Digital 3D and Printed Firearms) Amendment Bill 2014”. Daarin staan richtlijnen voor het verkrijgen van een licentie voor het bezit van een dergelijk wapen. In de Verenigde Staten, waar deze regelgeving per staat kan verschillen, heeft Philadelphia het 3D printen van wapens al aan banden gelegd. De gouverneur van Californië daarentegen ondertekende het wetsvoorstel voor registratie van geprinte wapens in zijn staat niet.

3D Print Vuurwapens

3D Print Vuurwapens

De vraag is nu waar de focus ligt; in de meeste gevallen betreft het wetswijzigingen aan de vuurwapenwet per land. Het gaat niet zozeer om het printproces, meer om het maken van wapens met 3D printers. In dit geval speelde ook het delen van kennis en het productieproces middels video een rol in het vonnis.

Nu kan Imura de komende twee jaar in de gevangenis aan werk om een 3D sleutel voor zijn celdeur te ontwerpen. Of gewoon ouderwets uit een stuk zeep snijden?

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.