Gaan 3D Printers de Wereld redden?

3D printers worden nog vaak gezien als gespecialiseerde machines voor technische prototypes of voor het maken van lollige maar verder onnodige poppetjes voor op het bureau. Maar de ontwikkelingen op het gebied van 3D printing gaan razendsnel met steeds meer initiatieven om 3D printtechnologie toe te passen op het gebied van medisch onderzoek, ontwikkelingshulp en andere vormen van “sociale” toepassingen. Gaan 3D printers de wereld redden? Bekijk onze recap van de meest in het oog springende 3D print ontwikkelingen van 2014.

3D printing voor Ontwikkelingshulp

ProtheseBij ontwikkelingshulp krijg je snel het stereotype beeld van een zielig kind met een opgeblazen buikje die smacht naar voeding. Maar ontwikkelingshulp is tegenwoordig verder dan dat. Dankzij 3D printing worden ontwikkelingsgebieden in staat gesteld om zelf actie te ondernemen. Stratasys heeft bijvoorbeeld een systeem ontwikkeld waarmee zonne-energie wordt omgezet in electriciteit waarmee je allerlei soorten electronica kunt voeden. Dankzij 3D printing technologie zijn de bijbehorende kosten stukken lager dan via de traditionele methode.

Een ander initiatief is de TeeBotMax, een Open Source 3D Printer project met het doel een zo goedkoop mogelijke 3D printer te maken die in een kleine koffer past en ook in staat is onderdelen voor zichzelf te printen. Dankzij Open Source software en documentatie worden kosten laag gehouden en verdere ontwikkeling gestimuleerd. Deze printer zal ingezet worden in het onderwijs op scholen in ontwikkelingsgebieden en kan gebruikt worden voor onderzoek en het ter plekke vervaardigen van objecten.

Medische 3D print toepassingen

Bij Organovo worden 3D prints van celstructuren gemaakt voor onderzoek naar bijvoorbeeld ziektes en de behandelmethodes. In plaats van standaard “kweekjes” kunnen nu celstructuren in drie dimensies nagemaakt worden en die worden gebruikt om mogelijke medicatie op te testen. Er is daarmee geen noodzaak meer voor “echt” weefsel. Met een 3D model kan dit weefsel nauwkeurig worden geprint met uitsluiting van fysieke onregelmatigheden.

Medisch 3D PrintenOp een iets grotere schaal hebben we het printen van complete organen. Dankzij biologische inkt kunnen in de toekomst complete organen worden geprint en geplaatst in een lichaam. Met deze technologie zullen donororganen binnen afzienbare tijd niet meer nodig zijn. Een orgaan kan worden geprint met deze biologische inkt en dienen als donor voor de patiënt. Daarmee behoren problemen als verschillende bloedgroepen en afstoting van weefsel tot het verleden.

De Raptor hand is een andere medische toepassing waar iedereen met een 3D printer aan mee kan werken. Dankzij het ontwerp van een Open Source 3D prothese kun je met een 3D printer dit object thuis uitprinten en geven aan een kind die deze nodig heeft. Het probleem met protheses voor kinderen zijn de hoge kosten en de groei van het kind. De verzekeraar wil niet investeren in protheses die snel onbruikbaar zijn. Dankzij initiatieven als de Raptor kan een prothese voor een fractie van de prijs worden geprint waar kinderen over de hele wereld mee geholpen worden.

Eetbare 3D Prints

Eetbare Prints

Eetbare 3D Prints

3D printtechnologie kan gebruik maken van vele soorten materiaal. Afhankelijk van de techniek die wordt gebruikt, bijvoorbeeld kunststof verhitten of poeder vormgeven, is vrijwel elk basismateriaal mogelijk. Dus uiteraard ook eetbare ingrediënten! TNO doet daar al veel onderzoek naar, je kunt bijvoorbeeld een model maken voor voedingsstoffen die een mens nodig heeft. Baseer daar een recept op, print objecten met die stoffen en je hebt echt “superfood”. Van kunstmatige biefstukjes tot designer koekjes, alles is mogelijk!

 

Gebouwen uit 3D printers

Bij 3D printing denk je wellicht aan kleine objecten, waar ook veel grotere objecten mogelijk zijn, tot zelfs complete huizen! Door gebruik te maken van slimme constructies, complexe weefsels en modulaire onderdelen kun je huizen printen voor een fractie van de prijs. Hiermee kan in potentie de woningnood in vele landen verholpen worden. Naast ontwikkelingsgebieden kun je ook denken aan natuurrampen waarbij vele huizen vernietigd worden zoals bij een Tsunami. Ook de ruimtevaart (ESA) heeft plannen om op de maan een bewoonbare maanbasis te printen met maanzand als hoofdbestanddeel.

Huizen Printen

Huizen printen

 

Dus wat denk jij? Is 3D printing een modeverschijnsel, een kortstondige hype die over zal waaien? Of gaat 3D printing de wereld zoals wij die kennen veranderen, en wellicht zelfs redden?

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.