De wereld was weer in de ban van de Olympische Spelen. De beste atleten van over de hele wereld komen samen in Rio om zoveel mogelijk gouden medailles te veroveren. Elke milliseconde voordeel kan daarbij het verschil zijn tussen winnen en verliezen. Dankzij rapid prototyping en kleding op maat proberen fabrikanten hun sporters te ondersteunen. 3D Printing speelt daarbij een belangrijke rol.
De bijdrage van 3D printing aan Rio 2016

- Nike maakt kleding met een speciale structuur die de frictie van wind moet verminderen.
- Adidas heeft met behulp van 3D scanners zwempakken ontworpen die de lichaamshouding van de zwemmers moet verbeteren.
- Assos maakt kleding voor het Amerikaanse wielerteam waarmee de prestaties verhoogd worden.
3D scannen en Rapid Prototyping met 3D printers maakt het mogelijk maatwerk te leveren en continu kleine verbeteringen in het ontwerp aan te brengen. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met de regels tijdens de Olympische Spelen. Een andere factor is gewenning. Je kunt een hardloper niet voor de wedstrijd een nieuw paar schoenen geven. Nieuwe technologie wordt vaak al jaren voor de Olympische Spelen in samenwerking met de sporters getest, en vervolgens verfijnd. Uiteindelijk bepaalt de atleet of ze de nieuwe kleding ook daadwerkelijk gebruiken. Wat werkt in een laboratorium werkt niet altijd in de praktijk.
Zeus komt tot leven
Ooit waren er zeven wereldwonderen, in de loop der tijd zijn er zes verloren gegaan waaronder een groot standbeeld van Zeus. Aan de hand van afbeeldingen en beschrijvingen werd er een 3D model gemaakt van het standbeeld van Zeus in Olympia. De originele ontwerper was Phidias, de nieuwe versie komt van Stratasys. Met een duurzaam kunststof materiaal werd een natuurgetrouwe replica geprint die vervolgens met de hand werd beschilderd. Dit standbeeld is nu het middelpunt van een expositie over de geschiedenis van de Olympische Spelen. Bekijk hoe Stratasys te werk ging.