Autodesk 3D software: Project Escher

escherMaurits Cornelis Escher is de wereldberoemde artiest die bekend werd om zijn “onmogelijke” tekeningen waarbij hij speelde met perspectief en diepte. Met zijn kunst werd het onmogelijke toch mogelijk, als was het alleen maar op papier. Autodesk heeft zijn naam gekozen voor een nieuw project waarmee ze 3D Printers samen laten werken, en maken daarmee onmogelijke 3D Prints mogelijk.
Samen Printen is groter printen

De belangrijkste beperking van de meeste 3D Printers is het printoppervlak. Hoewel je in de hoogte theoretisch onbeperkt kunt printen ben je afhankelijk van het horizontale en verticale bereik van de printkop. Autodesk heeft software ontwikkeld waarmee een rij aan 3D Printers tegelijkertijd kan werken aan één object. De software stuurt alle printers tegelijkertijd aan en laat ze allemaal overlappen waarmee ze naadloos op elkaar aan kunnen sluiten. Dit proces leidt tot een ingewikkelde choreografie tussen de printers die samenwerken zonder elkaar te storen. Het resultaat is één groot voorwerp.

Onbeperkt in schaal

In principe is er geen beperking tot het aantal printers dat aangestuurd kan worden. De software moet met perfecte timing de printers bedienen zodat er geen overlappingen zijn,. Daarnaast speelt de verhardingstijd van het filament ook een grote rol. Volgens Autodesk kunnen vijf printers samen tot een maximale snelheid van 4,5 keer de snelheid van een losse printer halen. Er is dus heel weinig verlies van tijd.print

Normaal gesproken worden er kleinere onderdelen geprint die vervolgens aan elkaar worden gelijmd. Met deze software is dat niet meer nodig, hierdoor zijn er geen naden meer in de print te zien. Het lijkt of het gehele voorwerp met één printer is gemaakt.

Autodesk maakt alleen software, geen hardware. Ze zullen een aantal commercieel verkrijgbare printers gaan ondersteunen. Het is nog niet bekend welke printers met deze software gaan werken. Ook de release datum en de prijs van de software laat nog op zich wachten. Maar dat deze software tot nieuwe mogelijkheden zal leiden is duidelijk.

 

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.