Auteursrecht in 3D Printing

ariaDe kwestie auteursrecht komt vaak terug in 3D Printing. Is een model beschermd, mag je zomaar ontwerpen uitprinten of dupliceren? Loubie, een ontwerper die modellen publiceert op Thingiverse, merkte dat een eBay verkoper zijn modellen verkocht als 3D Print, terwijl de modellen op een niet-commerciële basis werden aangeboden.

De verkoper just3dprint is van mening dat een 3D model niet beschermt kan worden, en dat een copyright melding geen waarde heeft. De eigenaar van Thingiverse, Makerbot, heeft zich sterk uitgesproken tegen deze veronderstelling die op geen enkele juridische grond is gebaseerd. Jouw ontwerp is van jou, tenzij jij kiest om commercieel gebruik toe te staan. Net als met alle kunstvormen.

Digitale handtekening

MyMiniFactory, een andere printing dienst, heeft een stukje software ontwikkeld waarmee je een “handtekening” aan het digitale bestand kunt toevoegen. Of dit piraten gaat stoppen valt te betwijfelen, het is wel een stap in de goede richting. Een ontwerper kan uiteraard ook zelf een zichtbare naam in het model aanbrengen, net als plastic speelgoed meestal ook een merknaam in het model verwerkt.

lego

LEGO printen op bestelling

Changing Technologies wil graag op een legale wijze oude LEGO onderdelen gaan printen en is in overleg getreden met LEGO. Naast de bekende bouwstenen zijn er veel sets met unieke onderdelen. Als een set uit de handel gaat kun je niet dat ene helmpje of zwaardje bijbestellen. Changing Technologies wil die op bestelling gaan printen. Er zijn al LEGO objecten te downloaden maar die zijn niet geautoriseerd door LEGO.

sadsmile

Sad Face!

Als reactie op dit voorval heeft Loubie een treurig gezicht 3D model ontworpen, gebaseerd op de bekende Smiley. De gele Smiley kent overigens ook een interessante historie. Harvey Ball ontwierp dit gezicht in 1963 voor het bedrijf The State Mutual Life Assurance Company om het personeel op te vrolijken. Zowel Harvey als het bedrijf nam niet de moeite dit ontwerp te registreren waarmee het in het publieke domein belandde. Harvey kreeg maar liefst $45,- voor zijn inmiddels wereldberoemde beeldmerk.

Reageer op Facebook

reacties

Related News

Copyrıght 2014 3DPrimeur.nl. All rights reserved.